Een verhoging van het maximale boetebedrag zal toelaten het bedrag van de geldboete optimaal te moduleren in functie van de aard van de feiten en de eventuele herhaling. Er wordt op gewezen dat het verhoogde bedrag een maximumbedrag is dat slechts uitzonderlijk kan worden opgelegd, bv. voor herhaling of zware overtredingen.
Herhaling bestaat wanneer de overtreder reeds werd gesanctioneerd voor eenzelfde inbreuk binnen de 24 maanden voorafgaand aan de nieuwe vaststelling van de inbreuk. De vaststelling van meerdere samenlopende inbreuken op dezelfde reglementen of verordeningen geeft aanleiding tot één enkele administratieve sanctie, in verhouding tot de ernst van het geheel van de feiten. De sanctionerend ambtenaar moet autonoom kunnen beslissen en mag daarbij geen instructies ontvangen. De boetebedragen voor GAS 1, 2 en 3 worden bijgevolg overeenkomstig de wetgeving, onafhankelijk bepaald door de sanctionerend ambtenaar, rekening houdend met de feitelijke omstandigheden en eventuele herhaling. De sanctionerend ambtenaar respecteert het gelijkheidsbeginsel zodanig dat mensen die gelijkaardige feiten in gelijkaardige omstandigheden hebben gepleegd op eenzelfde manier worden gesanctioneerd.
Voor minderjarigen blijft het maximale boetebedrag GAS 1, 2, 3 van € 175,00 behouden.
Voor GAS 4 en GAS 5 zijn de boetebedragen wettelijk bepaald, hier kan niet van afgeweken worden.
Er worden geen specifieke bedragen meer in het algemeen politiereglement opgenomen en er wordt enkel verwezen naar het wettelijk bepaalde maximale boetebedrag, dit om frequente aanpassingen van het politiereglement te vermijden bij toekomstige wetswijzigingen.
Bijkomend moeten ook volgende administratief-technische aanpassingen in het algemeen politiereglement gebeuren:
De Nieuwe Gemeentewet dd. 24/6/1988 artikel 135.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op 2 niveaus.
Het KB van 28 april 2000 dat de lokalen besturen van Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel indeelt in één politiezone.
Het KB van 30 december 2001 betreft de erkenning van het politiekorps PZ AMOW per 1 januari 2002.
Het decreet Lokaal Bestuur dd. 22/12/2017, meer bepaald artikel 56 §1, juncto artikel 40 en 41 lid 2 2°.
De wet van 11 december 2023 tot wijziging van de wet van 24 juni 2013 betreft de gemeentelijke administratieve sancties, van de Nieuwe Gemeentewet en van de wet van 15 mei 2007 tot instelling van de de dienst gemeenschapswachten en hun functie en tot wijziging van artikel 119 bis van de Nieuwe Gemeentewet.
Het Algemeen Politiereglement AMOW, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 januari 2015 en latere wijzigingen.
De gemeenteraad gaat akkoord om in de algemene politieverordening aan te passen:
Artikel 127 §1, 1: 'Een administratieve geldboete die maximaal 175 of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder minderjarig of meerderjarig is' wordt vervangen door 'een administratieve geldboete met als maximumbedrag de bedragen vastgelegd in artikel 4, §1, 1° van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, naargelang de overtreder minderjarig of meerderjarig is.'
Artikel 127 §1, 3: Het woord 'intrekking" wordt vervangen door het woord 'opheffing'.
Artikel 127 §2: De woorden 'lokale bemiddeling' worden vervangen door 'GAS-bemiddeling'.
Artikel 128: Het eerste lid wordt opgeheven: De opgelegde administratieve geldboete kan niet hoger zijn dan het wettelijke voorziene maximum, met name 350 euro.