Terug
Gepubliceerd op 28/03/2025

2025_RMW_00016 - Woning Klei 141 - Procedure toewijzing noodwoning Klei 141 - Goedkeuring

Raad van maatschappelijk welzijn
do 27/03/2025 - 21:00 trouwzaal en collegezaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Willem De Pauw, Voorzitter; Johan Deleu, Aangewezen burgemeester; Wouter Van Driessche, Schepen; Evelien Beeckman, Schepen; Jan Couck, Schepen; Els Van Buggenhout, Schepen; Peter Beerens, Schepen; William Engels; Marijke De Vis; Jeroen Eenens; Patrick De Smedt; Luc De Ridder; Roland Mortier; Floris Van den Broeck; Jasper Baeyens; Tom Bosman; An Steppé; Liesbeth Vervloet; Bart Van Biesen; Luc De Visscher; Cindy Hermans; Linda Wyckaert; Kristel Wouters; Christel Ringoot, Algemeen Directeur

Secretaris

Christel Ringoot, Algemeen Directeur

Voorzitter

Willem De Pauw, Voorzitter

Stemming op het agendapunt

2025_RMW_00016 - Woning Klei 141 - Procedure toewijzing noodwoning Klei 141 - Goedkeuring

Aanwezig

Willem De Pauw, Johan Deleu, Wouter Van Driessche, Evelien Beeckman, Jan Couck, Els Van Buggenhout, Peter Beerens, William Engels, Marijke De Vis, Jeroen Eenens, Patrick De Smedt, Luc De Ridder, Roland Mortier, Floris Van den Broeck, Jasper Baeyens, Tom Bosman, An Steppé, Liesbeth Vervloet, Bart Van Biesen, Luc De Visscher, Cindy Hermans, Linda Wyckaert, Kristel Wouters, Christel Ringoot
Stemmen voor 23
Jan Couck, Johan Deleu, Patrick De Smedt, Peter Beerens, William Engels, Els Van Buggenhout, Floris Van den Broeck, Wouter Van Driessche, Roland Mortier, Marijke De Vis, Jeroen Eenens, Evelien Beeckman, Jasper Baeyens, Tom Bosman, An Steppé, Liesbeth Vervloet, Bart Van Biesen, Luc De Visscher, Cindy Hermans, Linda Wyckaert, Kristel Wouters, Luc De Ridder, Willem De Pauw
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2025_RMW_00016 - Woning Klei 141 - Procedure toewijzing noodwoning Klei 141 - Goedkeuring 2025_RMW_00016 - Woning Klei 141 - Procedure toewijzing noodwoning Klei 141 - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

 Aanbod

- Een ruime woning met aparte, volledig ingerichte keuken, eetplaats, living, toilet, berging, garage, 6 slaapkamers en twee badkamers. Er is een terras en tuintje aanwezig.

-  Er wordt gekozen voor een terbeschikkingstelling omdat men dan het statuut behoudt van dakloos omdat men verblijft in een tijdelijke opvang en geen huurcontract heeft. Op die manier hebben de cliënten achteraf de mogelijkheid om een installatiepremie en huursubsidie aan te vragen (indien ze voldoen aan de andere criteria bv inkomsten). Bij het bekomen van een huursubsidie wordt een grote woning betaalbaarder. 

Als duurtijd wordt er gekozen voor een terbeschikkingstelling van 9 maanden en één maal verlengbaar met 6 maanden. Er wordt gekozen voor een termijn van 9 maanden omdat het een verhuis van een groot gezin betreft waarbij praktisch heel wat bij komt kijken. Bovendien gaat dit om gezinnen met een aantal kinderen waarbij er moet gedacht worden aan de schoolgaande kinderen. Een verhuis kan verandering van school tot gevolg hebben. Er dient te worden gekozen voor een realistische termijn aangezien er in deze periode een duurzame oplossing moet worden gezocht voor na de terbeschikkingstelling.

- De huurprijs wordt vastgelegd op 750 euro per maand. Deze huurprijs werd afgestemd met de huurprijzen bij Providentia. In vergelijking met de privémarkt is dit voor een woning met 6 kamers een lage huurprijs. Er werd bewust gekozen om de huurprijs laag te houden aangezien dat de cliënten de mogelijkheid moeten hebben om te sparen voor een aankomende verhuis naar een duurzame oplossing.  

- De cliënt dient het nodige te doen om de nutsvoorzieningen op zijn naam te zetten zodat er rechtstreeks aan de cliënt wordt gefactureerd. 

 Doelgroep

Grote gezinnen (minimum vier kinderen), mensen die met een uithuiszetting of een dreigende uithuiszetting worden geconfronteerd (met effectief een vonnis tot uithuiszetting) of die zich in een dakloze situatie bevinden. Wanneer de woning leeg staat kan deze ook gebruikt worden wanneer zich een brand of ongeval voordoet. We dienen hier wel bij te vermelden dat de woning niet bemeubeld is.

 Voorwaarden

Er wordt steeds een begeleidingsovereenkomst gekoppeld aan de terbeschikkingstelling waarin een aantal begeleidingsdoelstellingen kunnen opgenomen worden. Budgetbeheer en opvolging van de zoektocht naar huisvesting zullen een verplicht onderdeel zijn van deze begeleidingsovereenkomst. Daarnaast kunnen naargelang de problematieken binnen het gezin ook andere zaken gekoppeld worden zoals bv kinderopvang zoeken, tewerkstelling zoeken, inschrijving ruime regio sociale woningen, schuldbemiddeling opstarten,….

Werkwijze

  • De maatschappelijk werker stelt vast dat er een gezin dakloos is en dringend onderdak nodig heeft. Of er komt een melding binnen via de Coördinator Noodplanning, Veiligheid en GIS. De hulpvrager stelt de vraag naar opvang.
  • De maatschappelijk werker bespreekt het dossier met de aanwezige collega’s en er wordt beslist dat het aanbieden van de noodwoning het meest passende hulpaanbod is. (In het geval van een minder acute situatie wordt de situatie besproken op de teamvergadering.
  • De voorzitter wordt via mail en telefonisch op de hoogte gebracht. Er wordt toestemming gevraagd tot onmiddellijke intrekking in de noodwoning. Indien het om een minder acute situatie gaat wordt gewacht tot het eerstvolgende BCSD.
  • De toekenning van de terbeschikkingstelling van de noodwoning dient op de eerstvolgende vergadering van het BCSD te worden voorgelegd met het oog op de bekrachtiging ervan. Het sociaal en financieel onderzoek en verder hulpaanbod wordt voorgelegd aan het BCSD. De toekenning van de terbeschikkingstelling van de noodwoning wordt ter kennisgeving voor het VB gebracht.
  • De toekenning wordt in Sierra opgemaakt onder de steuncode ‘crisisopvang/noodwoning’. Het bedrag van de vergoeding terbeschikkingstelling wordt gefactureerd met betaling (overeenkomstig het aantal dagen van de maand) aan het OCMW. De terbeschikkingstelling en begeleidingsovereenkomst wordt ondertekend door de voorzitter van het VB en algemeen directeur.

Juridische grond

De Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn:

Art. 1: toekenning of weigering indien aan voorwaarden is voldaan of niet (persoon moet in staat zijn een menswaardig leven te leiden)
Art. 60, § 3: het OCMW verstrekt materiële hulp in de meest passende vorm

Regelgeving bevoegdheid

Art. 77-78 van het decreet lokaal bestuur: Bevoegdheden OCMW-Raad
<p>De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd op basis van artikel 77-78 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

De raad van maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het voorstel 'procedure toewijzing noodwoning Klei 141' goed.