Op de LAC-vergadering wordt de situatie besproken. De verbruiker heeft het recht om gehoord te worden op de vergadering. Op de vergadering nemen de leden van de LAC een beslissing. Alle leden moeten het eens zijn over de beslissing. Zolang er geen unanieme beslissing is, mag de netbeheerder of waterleverancier niet afsluiten. Vaak geldt de beslissing alleen onder bepaalde voorwaarden. Er zijn vier beslissingen mogelijk.
Het is de bedoeling samen met betrokkene te zoeken naar een haalbare oplossing. Aangezien alle dossiers over een persoonsgebonden materie gaan, is het wenselijk dat de leden van de adviescommissie voeling hebben met de problematiek. Bovendien besliste de Vlaamse Regering op 21/12/2018 dat de mandataris die namens het lokaal bestuur in de LAC zal zetelen een lid dient te zijn van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.
Er dient minstens 1 vertegenwoordiger aangeduid te worden. Het is mogelijk meerdere vertegenwoordigers aan te duiden. Dit kan handig zijn voor het geval de vaste vertegenwoordiger verhinderd is en vervangen dient te worden.
Decreet van 20 december 1996 tot regeling van het recht op minimumlevering van elektriciteit, gas en water.
Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid
Besluit van de Vlaamse regering van 16 september 1997 betreffende de samenstelling en de werking van de lokale adviescommissie omtrent de minimale levering van elektriciteit, gas en water.
Energiedecreet 8 mei 2009 (Decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid).
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn duidt Peter Beerens aan als effectief vertegenwoordiger in de Lokale adviescommissie.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn duidt Lutgart Verhaevert aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de Lokale adviescommissie.
De vergaderingen zullen plaatsvinden in GAC1, Marktstraat 55, te 1745 Opwijk.