Terug
Gepubliceerd op 26/01/2022

2022_GR_00008 - Hemelwater-en droogteplan Opwijk - Rapport 'hemelwaterplan Opwijk' - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 25/01/2022 - 20:00 www.opwijk.be/gemeenteraad-digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Wouter Van Driessche, Voorzitter; Albert Beerens; Lutgard Van der Borght; William Engels, Schepen; Johan Deleu, Schepen; Jan Couck, Schepen; Marijke De Vis; Joske Vermeir; Patrick De Smedt; Inez De Coninck, Burgemeester; Jeroen Eenens; Els Van Buggenhout; Luc De Ridder; Roland Mortier, Schepen; Floris Van den Broeck; Els Van Gucht; Evelien Beeckman, Schepen; Willem De Pauw; Jasper Baeyens; Linda Verbesselt; Bert De Wel; Eliane Laurent; Katty Van der Borght; Christel Ringoot, Adjunct Algemeen Directeur

Afwezig

Katleen Biesemans, Algemeen Directeur

Secretaris

Christel Ringoot, Adjunct Algemeen Directeur

Voorzitter

Wouter Van Driessche, Voorzitter

Stemming op het agendapunt

2022_GR_00008 - Hemelwater-en droogteplan Opwijk - Rapport 'hemelwaterplan Opwijk' - Goedkeuring

Aanwezig

Wouter Van Driessche, Albert Beerens, Lutgard Van der Borght, William Engels, Johan Deleu, Jan Couck, Marijke De Vis, Joske Vermeir, Patrick De Smedt, Inez De Coninck, Jeroen Eenens, Els Van Buggenhout, Luc De Ridder, Roland Mortier, Floris Van den Broeck, Els Van Gucht, Evelien Beeckman, Willem De Pauw, Jasper Baeyens, Linda Verbesselt, Bert De Wel, Eliane Laurent, Katty Van der Borght, Christel Ringoot
Stemmen voor 22
Jasper Baeyens, Willem De Pauw, Katty Van der Borght, Eliane Laurent, Evelien Beeckman, Luc De Ridder, Marijke De Vis, Jeroen Eenens, Lutgard Van der Borght, Els Van Gucht, Linda Verbesselt, Inez De Coninck, Jan Couck, Johan Deleu, Joske Vermeir, Patrick De Smedt, Albert Beerens, William Engels, Els Van Buggenhout, Floris Van den Broeck, Roland Mortier, Wouter Van Driessche
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 1
Bert De Wel
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_GR_00008 - Hemelwater-en droogteplan Opwijk - Rapport 'hemelwaterplan Opwijk' - Goedkeuring 2022_GR_00008 - Hemelwater-en droogteplan Opwijk - Rapport 'hemelwaterplan Opwijk' - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

-het voorgelegde hemelwaterplan is opgesteld op maat van de gemeente Opwijk, waarbij rekening werd gehouden met de lokale omstandigheden, de aanwezige knelpunten, uitdagingen, opportuniteiten en noden.

-via dit hemelwaterplan wenst het bestuur de lijnen uit te zetten voor een duurzaam lokaal waterbeheer dat inspeelt op de verdrogings-en vernattingsproblematiek en de klimaatverandering.

-het hemelwaterplan (en droogteplan) focust op: slim investeren, wateroverlast tegengaan, droogte beperken, de waterkwaliteit verhogen, en klimaatadaptatie.

-in het hemelwaterplan worden volgende items besproken: watersysteem-en omgevingsanalyse (reliëf, grondwatersysteem, oppervlaktewatersysteem, ruimtegebruik en geplande ontwikkelingen, problematiek en knelpunten waterbeheer), juridische-en beleidsmatige context (wetgeving en beleid, beleidsdocumenten), doelstellingen (doelstellingen vanuit het integraal waterbeleid, doelstellingen voor een duurzaam hemelwaterbeheer, geïntegreerde doelstellingen met meerwaarde), visie en maatregelen (visie voor Opwijk, visie per deelgebied Asbeek, Kluisbeek, Nijverseelbeek, Vondelbeek (Brabantse beek), Stambeek, operationele doelstellingen, specifieke maatregelen en acties (maatregelen tegen droogte en waterschaarste, aanduiden en vaststellen van publieke grachten) - met een visieplan (typering waterfunctie straten in Opwijk) -als bijlage.

-door de hemelwaterdeskundige van nv. Aquafin werd een voorstel van actieplan voorgelegd met prioritering (zeer hoog, matig hoog, minder hoog) van acties uit het hemelwaterplan - zie bijlage, waarbij volgende maatregelen voor Opwijk als zeer hoge prioriteit zijn aangeduid: hemelwater dat op verharde oppervlakken valt waar mogelijk infiltreren + actief infiltreren in infiltratiestraten, aanleggen van retentiebekken Bolstraat, behoud van de natuurlijke overstroombaarheid van de vallei (valleigebied Vondelbeek) /bebouwingsvrij houden van de vallei (valleigebied Vondelbeek) -    

 en de volgende maatregelen als matig hoog zijn aangeduid: hergebruik van hemelwater toepassen in het bijzonder bij gemeentelijke gebouwen/gebouwen van de gemeenschap of van bedrijven, aanduiden en vaststellen van publieke grachten, extra waterberging tussen Hulst en Nanovestraat, ontharding en wadi's aanleggen in de Nanovestraat, lokale bescherming van laag gelegen woningen in de Nanovestraat, extra waterberging aan speelterrein in Konkelgoed, extra waterberging aan Blocksweide, extra waterberging in park Hof t/Hemelrijk, herwaardering historische wal 'oude pastorie', aanleggen van een waterretentiegebied ter hoogte van spoorweg/Wallekensweg, aanleggen van voorzieningen voor infiltratie van hemelwater in de Broekstraat/aanleggen van grachten voor infiltratie en buffering, aanleggen van een retentiebekken opwaarts de Steenweg op Aalst, aanleggen van een retentiebekken ter hoogte van Hoeksken, Kluisbeek in open bedding leggen (project Kalkestraat).

-het hemelwaterplan zal via een digitaal overleg nog voorgesteld worden aan alle betrokken 'stakeholders' - zijnde: gemeentelijke diensten, nv. Aquafin, Riopact, Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), dienst waterlopen provincie Vlaams-Brabant, Departement Landbouw & Visserij, Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV), De Watergroep.

-de belangrijkste punten uit het hemelwaterplan konden tijdens de digitale vergadering op dinsdag 14.12.2021 van de gemeentelijke milieuraad wegens tijdsgebrek slechts summier toegelicht worden waardoor het niet mogelijk was de resultaten van het hemelwaterplan in detail toe te lichten en een advies over het rapport te formuleren. Tijdens de vergadering van de gemeentelijke milieuraad op 14.12 werd wel afgesproken om de presentatie over de voorstelling van de resultaten van het hemelwaterplan via e-mail achteraf over te maken aan alle leden van de gemeentelijke milieuraad met het verzoek om alsnog  een advies omtrent het hemelwaterplan uit te brengen. 

Onderstaande opmerking van een lid werd via e-mail aan de secretaris van de gemeentelijke milieuraad doorgegeven mbt. het hemelwaterplan Opwijk:

Algemeen : ontharding : moet kunnen maar zeker geen 'zotte kosten' om dit willesnillens te realiseren, goed verstand moet primeren. 

Specifiek :  

1. Broekstraat (en omgeving) : voldoende rekening houden met plannen afschaffing spooroverwegen (ondertunneling ? ), zowel voor wegen als voor de (voorziene) fietsvoorzieningen cfr Leirekensroute als fietssnelweg en de voorziene Oma route 

2. Mazenzele : cfr stambeek : gedeelte grootveld van nr 32 tot ongeveer nr 16 : in een recent verleden is hier ook wateroverlast geweest, merk hiervan niks in dit plan ? Wordt dit opgelost met een opvang/buffering van-in Langeveldstraat ? of met overstromingsgebied op Stambeek (te bereiken via verbinding voetweg 53 Hulst/Grootveld) ? 

Getroffen woningen: grootveld 16 en grootveld 25 ?, 29 - mansteen 49 ?"

Er werden verder geen opmerkingen omtrent het hemelwaterplan Opwijk doorgegeven aan de secretaris van de gemeentelijke milieuraad.

 In zijn globaliteit kan gesteld worden dat het hemelwaterplan Opwijk door de gemeentelijke milieuraad als positief kan beoordeeld worden.

-na goedkeuring van het hemelwaterplan zal een aanvraag worden ingediend bij de provincie Vlaams-Brabant voor het bekomen van een subsidie voor het opgemaakte hemelwaterplan. De subsidie is éénmalig en bedraagt € 6/ha plangebied met een maximum van 90% van de werkelijke studiekost.

Adviezen

gemeentelijke milieuraad Gunstig advies

Het rapport over het hemelwaterplan Opwijk kon tijdens de digitale vergadering op dinsdag 14.12 van de gemeentelijke milieuraad wegens tijdsgebrek slechts summier toegelicht worden zodat het rapport niet in detail kon besproken worden en er tijdens de vergadering geen advies kon geformuleerd worden. Tijdens de vergadering van de gemeentelijke milieuraad op 14.12.2021 werd afgesproken om de presentatie van het hemelwaterplan Opwijk via e-mail aan alle leden van de gemeentelijke milieuraad te bezorgen teneinde  alsnog een advies en/of opmerkingen mbt. het hemelwaterplan via e-mail te kunnen doorgeven aan de secretaris van de gemeentelijke milieuraad- rekening houdende met de deadline van de zitting van de gemeenteraad van 25.01.2022, waarop het hemelwaterplan Opwijk voor goedkeuring wordt voorgelegd.

Onderstaande opmerking van een lid werd via e-mail aan de secretaris van de gemeentelijke milieuraad doorgegeven mbt. het hemelwaterplan Opwijk:

Algemeen : ontharding : moet kunnen maar zeker geen 'zotte kosten' om dit willesnillens te realiseren, goed verstand moet primeren. 

Specifiek :  

1. Broekstraat (en omgeving) : voldoende rekening houden met plannen afschaffing spooroverwegen (ondertunneling ? ), zowel voor wegen als voor de (voorziene) fietsvoorzieningen cfr Leirekensroute als fietssnelweg en de voorziene Oma route 

2. Mazenzele : cfr stambeek : gedeelte grootveld van nr 32 tot ongeveer nr 16 : in een recent verleden is hier ook wateroverlast geweest ... merk hiervan niks in dit plan  ?. Wordt dit opgelost met een opvang/buffering van-in Langeveldstraat ? of met overstromingsgebied op Stambeek (te bereiken via verbinding voetweg 53 Hulst/Grootveld) ? 

Getroffen woningen: grootveld 16 en grootveld 25 ?, 29 - mansteen 49 ? “.

Er werden verder geen opmerkingen omtrent het hemelwaterplan Opwijk doorgegeven aan de secretaris van de gemeentelijke milieuraad.

 In zijn globaliteit kan gesteld worden dat het hemelwaterplan Opwijk door de gemeentelijke milieuraad als positief kan beoordeeld worden.

 




Regelgeving bevoegdheid

Art. 56 ยง2 van het decreet lokaal bestuur: Bevoegdheid college - toegewezen door gemeenteraad
<p>Artikel 56 &sect;2 van het decreet lokaal bestuur: Het college oefent de bevoegdheden uit die eraan zijn toevertrouwd overeenkomstig artikel 41, eerste lid, van dit decreet, of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de inhoud van het rapport 'hemelwaterplan Opwijk' en het voorstel van actieplan met prioritering van acties opgemaakt door de hemelwaterdeskundige van nv. Aquafin, en gaat akkoord met de geformuleerde visie en maatregelen voor het grondgebied van Opwijk met het oog op het beperken van het overstromingsrisico en wateroverlast, ontharden en het minimaliseren van verhardingen, het stimuleren van hergebruik van hemelwater, het maximaal inzetten op hemelwaterinfiltratie, het realiseren van waterberging in de valleien, het vergroten van de weerbaarheid tegen waterschaarste en verdroging, en het uitbouwen van een groen-blauw netwerk in Opwijk.

* Bij de elektronische stemming kon schepen William Engels door een technisch probleem niet stemmen. Ter zitting gaf de heer William Engels mondeling aan "voor" te stemmen.