Terug
Gepubliceerd op 23/06/2021

Varia

Gemeenteraad
di 22/06/2021 - 21:00 www.opwijk.be/gemeenteraad-digitaal

Samenstelling

Aanwezig

Wouter Van Driessche, Voorzitter; Albert Beerens; Lutgard Van der Borght; William Engels, Schepen; Johan Deleu, Schepen; Jan Couck, Schepen; Marijke De Vis; Joske Vermeir; Patrick De Smedt; Inez De Coninck, Burgemeester; Jeroen Eenens; Els Van Buggenhout; Luc De Ridder; Roland Mortier, Schepen; Floris Van den Broeck; Els Van Gucht; Evelien Beeckman, Schepen; Willem De Pauw; Jasper Baeyens; Linda Verbesselt; Bert De Wel; Eliane Laurent; Katty Van der Borght; Katleen Biesemans, Algemeen Directeur

Secretaris

Katleen Biesemans, Algemeen Directeur

Voorzitter

Wouter Van Driessche, Voorzitter

Varia

Varia

Motivering

VRAGEN van raadslid Jeroen Eenens :

VERSLAG LOKAAL WOONOVERLEG: "In 2020 is de totale wachtlijst van SHM Providentia gestegen met 20%, er staan momenteel meer dan 5.000 kandidaten op hun wachtlijst. Dit jaar zal er nog een actualisatie gebeuren, wat een effect zal hebben op de cijfers. Op de wachtlijst staan 140 kandidaten, gedomicilieerd in Opwijk, die Opwijk als woonplaatsvoorkeur weergeven."

  • Hoe gaat het CBS hierop anticiperen?
  • Wat met geplande renovatie van appartementsgebouw in Konkelgoed? Moeten deze bewoners elders gehuisvest worden tijdens de renovatie? Zo ja, waar?

Antwoord CBS : Cijfers van de sociale woonactoren leren dat er hoge aantallen op de wachtlijsten, zowel van Sociale Huisvesting Maatschappijen als Sociale Verhuur Kantoren, staan. Dit is echter niet beperkt tot Opwijk alleen. Op Vlaams niveau zijn er massaal veel mensen op zoek naar een sociale woning. Het bestuur is zich bewust van het nijpend tekort aan sociale woningen, legt deze op aan private ontwikkelaars en werkt samen met SHM Providentia voor de oprichting van nieuwe woongelegenheden. Met de projecten Van Breuze (30 sociale woningen), Molenstraat ( 6 sociale woningen) en ’t Walleke ( vermoedelijk 17 sociale woningen)  worden op termijn terug nieuwe eenheden gerealiseerd. Dat dit onvoldoende is om de bestaande wachtlijst, en zeker de verwachte toename, weg te werken, is een terechte opmerking. Echter, de mogelijkheden van de gemeente en SHM worden bepaald door de beschikbaarheid van de nodige gronden.

Om de sociale nood op te vangen richt de gemeente zich ook naar de private verhuurmarkt. Het verhuren via een SVK wordt actief gestimuleerd. Er is ook een behoeftebepaling goedgekeurd van de toename van entiteiten die het SVK en de gemeente graag gerealiseerd zouden zien. Met die behoeftebepaling wordt deelgenomen aan de oproepen gelanceerd in het kader van SVK-Pro, waardoor private promotoren SVK woningen kunnen oprichten. Maar hiervoor hangt de gemeente volledig af van de interesse en initiatief vanuit de private ondernemers.

De renovatie van Konkelgoed wordt volledig zelfstandig gepland en uitgevoerd door SHM Providentia. Een eerste planning werd tijdens het LWO voorgesteld. Op basis daarvan wordt een volledig dossier uitgewerkt. Alle verdere informatie wordt op de komende LWO’s besproken en toegelicht.

Omwille van de omvang van de werken dient het gebouw ontruimd te worden. Providentia is volledig verantwoordelijk voor de herhuisvesting van alle bewoners tijdens de werken. Daarvoor doen zij uitsluitend beroep op eigen, beschikbare, woonentiteiten. Dit kan zowel binnen de gemeente als in omliggende zijn. Het is onmogelijk in deze fase daar concretere informatie rond te verstrekken. Een herhuisvesting operatie van dergelijke omvang is zeer tijdsintensief en vereist de nodige planning. Naarmate dit concreter wordt, zal dit ook op komende LWO’s besproken worden.

BRAND KLOOSTERSTRAAT: 

Gaat gemeente een raadsman onder de arm nemen m.b.t dagvaarding?

Antwoord CBS : de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (AXA) heeft in rechtsbijstand een raadsman voor de gemeente aangeduid (Mter Legrand). Deze heeft haar tussenkomst op de inleidende zitting gemeld. 

OVERNAME KLOOSTER: Is de gemeente uiteindelijk ingegaan op de vraag voor mogelijke overname gebouw Klooster St Vincentius a Paulo? Wat was de uitkomst?

Antwoord CBS : De gemeente heeft expliciet aangegeven geïnteresseerde partij te zijn tot overname van (een deel van) het gebouw Klooster St.-Vincentius a Paulo. Er waren echter tal van kandidaten en de Kloosterorde heeft laten weten dat er initiatieven zijn die dichter aansluiten bij de doelstellingen van hun congregatie

SG AMO: Welke stappen werden er ondernomen m.b.t. mogelijke samenwerking SG AMO rond subsidieaanvraag NAFT trajecten?

Antwoord CBS : Op maandag 14 juni ll werd er een toelichting gegeven aan het CBS betreffende het NAFT project door Annemarie Vermetten van het VKO en een vertegenwoordiging van Groep Intro en de Wereld van Indra. Een aanvraag indienen voor de subsidies bij de Vlaamse Overheid is niet meer haalbaar (deadline 25 juni 2021). Het college wenst te onderzoeken welke ondersteuning mogelijk is op lange termijn, bij voorkeur door een samenwerking tussen groep Intro en de Wereld van Indra

RUP NANOVE: We namen kennis van het verzoek tot nietigverklaring mbt de herziening van het RUP Nanove.

1) Welke gevolgen heeft dit voor de gemeente? Moet de procedure opnieuw gedaan worden (aanpassing budget?)

2) Wat is het standpunt van het CBS ?

3) Wat met de verantwoordelijkheid van het studiebureau?

 Antwoord CBS: Het belangrijkste gevolg is dat de procedure voor de Raad van State moet gevoerd worden en hiervoor een raadsman zal aangeduid worden. In de tussentijd kan (en moet) het rup toegepast worden; het beroep werkt immers niet opschortend. Het openruimtevenster als overlay is vernieuwend en het valt af te wachten hoe de Raad hiermee zal omgaan. Wij achten de kans klein dat de volledige rup vernietigd zou worden maar uiteraard moet de procedure eerst gevoerd worden. Het is niet omdat een partij een verzoekschrift indient dat de verantwoordelijkheid van het studiebureau in het gedrag komt en het rup niet naar behoren zou zijn opgemaakt.