Terug
Gepubliceerd op 28/04/2021

2021_GR_00060 - Afvalcijfers Opwijk - dienstjaar 2020 - Evaluatie - Kennisneming

Gemeenteraad
di 27/04/2021 - 21:00 www.opwijk.be/gemeenteraad-digitaal
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Wouter Van Driessche, Voorzitter; Albert Beerens; Lutgard Van der Borght; William Engels, Schepen; Johan Deleu, Schepen; Jan Couck, Schepen; Marijke De Vis; Joske Vermeir; Patrick De Smedt; Inez De Coninck, Burgemeester; Jeroen Eenens; Els Van Buggenhout; Luc De Ridder; Roland Mortier, Schepen; Floris Van den Broeck; Els Van Gucht; Evelien Beeckman, Schepen; Willem De Pauw; Jasper Baeyens; Linda Verbesselt; Bert De Wel; Eliane Laurent; Katty Van der Borght; Katleen Biesemans, Algemeen Directeur

Secretaris

Katleen Biesemans, Algemeen Directeur

Voorzitter

Wouter Van Driessche, Voorzitter
2021_GR_00060 - Afvalcijfers Opwijk - dienstjaar 2020 - Evaluatie - Kennisneming 2021_GR_00060 - Afvalcijfers Opwijk - dienstjaar 2020 - Evaluatie - Kennisneming

Motivering

Argumentatie

- Afvalcijfer (huishoudelijk afval) per inwoner voor 2020: Het officiële cijfer van OVAM met betrekking tot de hoeveelheid terminaal te verwijderen huishoudelijk afval per inwoner voor 2020 is momenteel nog niet gekend. Dit cijfer van OVAM wordt pas binnen een jaar verwacht ! De hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner per jaar (= terminaal te verwijderen huishoudelijk afval) wordt in principe berekend op basis van de totale hoeveelheid restafval (huis-aan-huisophaling + ondergrondse afvalbakken van ondergrondse afvalstraten) + grofvuil (huisophaling op afroep + recyclagepark) + PMD-residu (huis-aan-huisophaling + recyclagepark), gedeeld door het aantal inwoners (2020: 14.802 inwoners). 

Het afval van gemeentelijke diensten (= gemeentelijk vergelijkbaar bedrijfsafval - inclusief afval van straatvuilnisbakjes en zwerfvuil opgehaald door gemeentelijke diensten) voor Opwijk wordt normaal gezien niet meegerekend bij de berekening van dit cijfer, aangezien dit afval van de gemeentelijke diensten exclusief wordt opgehaald door de externe afvalophaler Vanheede en sinds 1.07.2019 niet langer door afvalintercommunale Intradura.

Rekening houdende met bovenvermelde informatie wordt - behoudens afwijkende berekening (toepassing correctiefactoren) door OVAM - verwacht (prognose) dat voor het kalenderjaar 2020 de hoeveelheid afval (kg) per inwoner 136,18 kg zal bedragen (1.625.010 kg restafval + 4.970 kg restafval (ondergrondse afvalstraten) + 5.220 kg grof vuil (huisophaling op afroep) + 337.600 kg grof vuil recyclagepark + 43.010 kg PMD-residu (huisophaling + recyclagepark) : 14.802 inwoners).

In vergelijking met 2019 zou dit - onder voorwaarde van het definitieve cijfer berekend door OVAM - een vermindering zijn van de hoeveelheid afval per inwoner van 1,82 kg/inwoner.

Het door OVAM berekende afvalcijfer (kg) per inwoner voor Opwijk voor de kalenderjaren 2019 en 2018 wijkt ook lichtjes af van de door afvalintercommunale Intradura eerder berekende afvalcijfers (zie bijlage).

- de totale hoeveelheid huishoudelijk afval voor de gemeente Opwijk is momenteel weliswaar lager dan het gemiddelde voor Vlaanderen (cfr. 146 kg/inwoner) , maar bijkomende daling is noodzakelijk om de doelstelling voor de gemeente Opwijk- cfr.122 kg per inwoner - van het uitvoeringsplan voor huishoudelijke afvalstoffen en bedrijfsafval te kunnen behalen.

- Enkele belangrijke vaststellingen:  het aantal bezoekers op het recyclagepark is nog steeds in stijgende lijn, stijging van de recycleerbare fracties (papier, hol glas, PMD), gevoelige stijging GFT-fractie, stijging verkoop compostvaten en compostbakken, daling van de hoeveelheid herbruikbare materialen (gebracht/opgehaald), stijging van de totale hoeveelheid gemeentelijk vergelijkbaar bedrijfsafval (inclusief afval van straatvuilnisbakjes en door gemeentelijke diensten opgeruimd zwerfvuil) dat ingezameld wordt in 1100 liter (DIN)-containers en wekelijks wordt afgevoerd door de externe afvalophaalfirma Vanheede.

Er is geen overzicht meer van de hoeveelheid ingezameld plastiekfolie omwille van het feit dat sinds vorig jaar plastiekfolies op het recyclagepark niet langer apart worden ingezameld. Plastiekfolies maken deel uit van de totale plastiekstroom (gemengd plastiekafval), bestaande uit zachte (o.a. plastiekfolies) en harde kunststoffen die via de perscontainer op het gratis gedeelte van het recyclagepark worden ingezameld.

- bijgevoegde documenten bevatten: vergelijking van de verschillende afvalstromen in 2020 ten opzichte van de voorgaande jaren 2019 en 2018, grafiekweergave per afvalstroom voor de afvalhoeveelheden in 2020, grafiekweergave per afvalstromen (evolutie tot op heden), evolutie afvalcijfer (OVAM) voor de gemeente Opwijk (periode 2016 tot en met 2019).

aandachtspunt: In 2021 zal afvalintercommunale Intradura bijkomende acties uitvoeren voor een verdere daling van het afvalcijfer bij de 19 vennoten binnen het werkingsgebied van Intradura: verspreiden van nieuwe afvalsorteerregels bij alle doelgroepen (scholen, nieuwkomers, anderstaligen,..), verder inzetten op het weren van een groot percentage keukenafval in het restafval door de 15 liter GFT-zak en anderzijds door het promoten van thuiscompostering en het werken rond voedselverlies, verder ontwikkelen en uitvoeren van andere acties die andere recycleerbare fracties zoals textiel, herbruikbare goederen uit de restafvalzak weren, uitvoeren van een nieuwe restafvalanalyse (december 2021). Afvalintercommunale Intradura zal daarna terug meer inzetten op afvalpreventie (vermijden van afval) en afvalarmer leven.

Jaarlijks visitatiebezoek door Intradura:

Jaarlijks worden de afvalcijfers voor Opwijk tijdens een overleg (visitatiebezoek) met afvalintercommunale Intradura geëvalueerd en wordt samen met de gemeentelijke diensten bekeken welke bijkomende maatregelen kunnen genomen worden om het afvalcijfer (kg/inwoner) nog te doen dalen met het oog op het bereiken van het richtcijfer van 122 kg/inwoner tegen 2022. Omwille van de coronamaatregelen zal dit visitatiebezoek door Intradura pas gebeuren rond eind september 2021.

Onderzoek en aanpak achterlaten afval aan glasbakken:

Steeds meer gemeenten hebben last van het bijplaatsen door burgers van afval en/of verpakkingsafval rond glasbakken. Het zijn plaatsen die zich kenmerken door een grote mate van anonimiteit waardoor niemand zich verantwoordelijk voelt voor de netheid van deze plaats. Om deze problematiek in kaart te brengen en te koppelen aan concrete acties/maatregelen heeft afvalintercommunale Intradura een pilootproject ingediend bij Mooimakers, dat ondertussen werd goedgekeurd.

Om het project te realiseren brengt Intradura in eerste instantie de problematiek ter hoogte van de gekende hotspots in kaart. Daaruit volgen verdere acties op maat. De meting laat een objectieve vergelijking toe tussen de verschillende technieken die worden uitgetest. De gemeenschappelijke oorzaken en patronen worden bepaald, zodat later  effectieve oplossingen bij alle glasbollen kunnen worden uitgerold. 

Er wordt ook gefocust op het verzamelen van extra informatie over de verschillen tussen afvalstraatjes, ondergrondse en bovengrondse glascontainers op vlak van bijplaatsing.

Regelgeving bevoegdheid

Art. 56 ยง2 van het decreet lokaal bestuur: Bevoegdheid college - toegewezen door gemeenteraad
<p>Artikel 56 &sect;2 van het decreet lokaal bestuur: Het college oefent de bevoegdheden uit die eraan zijn toevertrouwd overeenkomstig artikel 41, eerste lid, van dit decreet, of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de afvalcijfers voor het dienstjaar 2020 voor de gemeente Opwijk en de evolutie van het afvalbeheer in Opwijk.