Terug Gemeenteraad

di 20/10/2020 - 20:00 Schuur Hof ten Hemelrijk - Coronamaatregel : max. 20 personen publiek toegelaten - vooraf inschrijven via info@opwijk.be

Mededelingen

Vaste punten

Hoogdringende punten toe te laten tot de zitting

Openbare zitting

Albert Beerens

Personeelsdienst

Personeelsdienst

Burgerzaken

Burgerzaken

Interne zaken

Secretariaat

*

Notulen

Joske Vermeir

Doelgroepenbeleid

Jeugd

Personeelsdienst

Personeelsdienst

Inez De Coninck

Grondgebiedzaken

Grondgebiedzaken

Interne zaken

Secretariaat

Notulen

  • Schriftelijke vragen - varia

    Vraag van raadslid Luc De Ridder :

    De coronacrisis treft mensen in armoede/financieel minder gunstige situatie en ouderen die geïsoleerd thuis zitten extra hard. De tweede golf van de pandemie woedt ondertussen hevig en de vooruitzichten zijn alles behalve rooskleurig. Mogelijk keurt de federale regering straks opnieuw strengere maatregelen goed.
    Welke proactieve acties richting sociale en zwakkere (gekende) doelgroepen in onze gemeente worden vanuit het OCMW/lokaal beleid momenteel genomen om deze mensen te bereiken/te ondersteunen/te begeleiden? Kunnen wij een overzicht krijgen van de recent ondernomen en de geplande acties?" 

    Antwoord CBS : 

    We ondersteunen vooral op financieel, maar ook op mentaal vlak,

    Financieel: 

    •           De maandelijkse voedselbedeling wordt uitgebreid zowel naar het aanbod als naar de gebruikers

    •           De meest kwetsbaren, die inkomen verlies geleden hebben, of die reeds met een beperkt inkomen moeten leven krijgen momenteel bijkomende steun. Deze middelen worden gegenereerd uit de federale en Vlaamse Covid subsidies. Het reglement werd in de OCMW raad van september goedgekeurd.

    Mentaal:

    •           Gekende cliënten die geen netwerk hebben, worden opgebeld voor een babbel

    •           Gekende cliënten die al een tijdje geen contact meer opgenomen   hebben, worden proactief gecontacteerd 

    •           Via brontracing ( COVID lijn) worden personen opgebeld en gepolst naar hun noden, bezorgdheden.  Er kan dan praktische hulp geboden worden, 

    Op dit ogenblik wordt onderzocht  hoe "Wat Wat" gepromoot of hiermee samengewerkt kan worden op lokaal vlak. Ook wat Logo Zenneland aanbiedt wordt nagegaan.

    Vraag raadslid Luc De Ridder : 

    De vraag die ik daarbij nog heb, is hoe mensen in financiële moeilijkheden of gezinnen met kinderarmoede die geen "gekende cliënten" zijn worden opgespoord om ze te helpen.  Heeft het OCMW daarvoor bij de Kruispuntbank voor de Sociale Zekerheid de lijst van de personen van onze gemeente die in tijdelijke werkloosheid zitten of een verhoogde tegemoetkoming van de ziekteverzekering krijgen, opgevraagd? Heeft het OCMW bij het Vlaams Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin) de lijst van onze gemeente met gegevens over de gezinnen met kinderarmoede opgevraagd? Gaat het OCMW m.a.w. met dergelijke lijsten aan de slag en zijn er hierdoor aanmerkelijk meer inwoners opgespoord die ondersteuning behoeven in vergelijking met de 'gekende cliënten'?

    Antwoord CBS : 

    Lijsten zijn opgevraagd maar zijn pas beschikbaar tegen eind oktober. Als de lijsten beschikbaar zijn, kan er beslist worden om bijvoorbeeld deze personen collectief aan te schrijven met de melding welke hulp er kan geboden worden. Hier moet echter de privacy gerespecteerd worden. 

    Er wordt momenteel reeds een uitgebreide voedselbedeling voor niet gekende cliënten voorzien; deze personen moeten wel eerst bij het OCMW langs gaan.  

    De Sociale kruidenier start normaal op vanaf 15 december : niet-cliënten kunnen hier eveneens terecht na doorverwijzing.  

    Deze gegevens worden aan het OCMW bezorgd via het Huis van het Kind. De extra maatregelen van Vlaanderen voor de aankoop van computers worden aangewend op vraag van de scholen. 

    Vermits de lijsten nog niet beschikbaar zijn, werd hiermee nog niet aan de slag gegaan en is het aantal cliënten nog niet gestegen in vergelijking met de gekende cliënten. Er is wel een verschuiving van de problematieken merkbaar ; er zijn meer cliënten met psychologische problemen en depressies.    

    Vragen van raadslid Bert De Wel : 

    De lokale politiezone AMOW heeft op zondag 11 oktober bijna 200 bestuurders betrapt in Opwijk die zich niet aan de snelheidslimiet hielden. Deze hoge cijfers wijzen op een structureel probleem. Enerzijds bestaat er onduidelijkheid over de manier waarop de snelheidsbeperkingen aangegeven worden, anderzijds slagen de bevoegde overheden er niet in om de automobilisten te dwingen om trager te rijden. Gezien op één van de plekken dit jaar nog een dodelijk ongeval gebeurde, is de nood hieraan meer dan duidelijk. 

    -  Wat doet het CBS om er voor te zorgen dat de snelheidsaanduidingen (zone 30 en 50 km/u) duidelijk en correct gebeuren?

    Antwoord CBS :  Snelheidsaanduidingen zijn aangeduid volgens de wettelijk voorgeschreven verkeersborden. Aanvullend zijn er op meerdere plaatsen nog markeringen op de rijweg aangebracht met de vermelding van de toegelaten snelheid ter verduidelijking.

     -  Steunt het CBS het voorstel van Groen om ervoor te zorgen dat de volledige “ring” rond Opwijk (Ringlaan, Heiveld, Karenveldstraat, Nanovestraat en St Paulusbaan) zone 30 wordt als aanvulling van de zone 30 in het centrum? De voordelen inzake eenduidigheid en veiligheid spreken voor zich. 

    Antwoord CBS :  Het college keurt op 19 oktober 2020 de uitbreiding van de zone 30 -centrum goed met de schoolomgevingen Heiveld en Ringlaan.  In de Karenveldstraat blijft de variabele zone 30 van toepassing, zodat bij begin en einduren van de school hier een snelheidsbeperking van 30km/u geldt.   Nanovestraat, Sint-Paulusbaan en deel Ringlaan (tot Fabriekstraat) blijven 50km/u omdat hier een snelheidsbeperking van 30km/u niet realistisch is. 

    -  De oversteek van de Leirekesroute met de Steenweg op Dendermonde kan enkel veilig gemaakt worden door een tunnel of een brug. Is het CBS bereid om hier op korte termijn werk van te maken?

    Antwoord CBS :  Werken aan de Steenweg op Dendermonde zijn een bevoegdheid van Afdeling Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant. Na een overleg van de gemeente met AWV werd op de Provinciale Commissie Verkeer beslist op het kruispunt een middeneiland aan te brengen zodat de snelheid van de wagens geremd wordt en de fietsers een ruimte hebben om de weg in twee keer over te steken en zo nodig even te wachten. De werken zijn door AWV gepland in het voorjaar 2021, dit alles in afwachting van de realisatie van een tunnel. 

    Het CBS volgt terecht van kortbij de Corona epidemie op. Opdat de maatregelen de gewenste impact hebben, is het belangrijk dat alle inwoners goed op de hoogte zijn van de geldende maatregelen. Heeft het CBS voorzieningen getroffen om anderstalige inwoners hierbij te ondersteunen? Goede informatie is belangrijk voor hun veiligheid en voor die van de andere burgers. Hierbij kan bv. gebruik gemaakt worden van de posters, infofiches en audio die beschikbaar gesteld worden door het Agentschap Integratie en Inburgering over de meest recente maatregelen van de overheid en de preventie van corona (https://www.integratie-inburgering.be/corona-meertalige-info

    Antwoord CBS : 

    Vanuit de afdeling sociale zaken wordt er ingezet op informatie op volgende manieren

    •           Bij individuele contacten met anderstaligen waar een vermoeden is dat ze de info niet goed begrijpen, wordt een taalhelper ingeschakeld voor verduidelijking

    •           Er wordt samen met de cliënt de info van het agentschap integratie en inburgering doorgenomen

    •           Er wordt bij vermoeden van besmetting of contact met besmette persoon, een begeleidingstraject opgezet, tracing, testing, opvolgen quarantaine, verwittigen van contacten

    •           In de lessen Nederlands voor anderstaligen is dit eveneens een onderwerp dat ter sprake komt.

    •           Op de gemeentelijke website is een link naar de website van het agentschap welzijn en inburgering

Mondelinge vragen raadsleden

  • Mondelinge vragen - varia

    Mondelinge vragen :

    Raadslid Lutgard Van der Borght vraagt wanneer het budget zal voorgelegd worden, is dit volgende maand of wacht men tot het nieuw college is samengesteld. De burgemeester antwoordt dat dit zal voorgelegd worden op 1 december 2020.

    Raadslid Bert De Wel wenst meer info over de whatsapp groep van centrum. Mensen werden uitgenodigd om hier lid van te worden. Wie stelt de coördinator aan? De burgemeester antwoordt dat alle gemeenteraadsleden werden uitgenodigd. Op de avond zelf is er gevraagd wie geïnteresseerd was. De bewoners zullen nog eens aangeschreven worden. Er komt nog een tweede ronde waarop mensen zich kandidaat kunnen stellen. Tot hier toe was er maar 1 kandidaat als coördinator. Dit kunnen er eventueel ook 2 zijn. In Asse is ook al opgestart.